maandag 6 april 2009

Over de verwoesting van de isolatiemodule in Brugge


De gevangenis is niets anders dan de weerspiegeling van de maatschappij waarin we leven. De maatschappij zelf is één grote gevangenis waar het merendeel van de mensen opgesloten zitten in de noodzaak om geld te vinden, in het ontbreken van elk perspectief in het leven, in de rollen van onderwerping en gedienstigheid die de heersende waarden hen opgelegd hebben. Net zoals in de straat zijn er in de gevangenissen, psychiatrische centra en deportatiekampen mensen die niet berusten, die een zekere smaak voor vrijheid en verlangen naar een beter leven niet begraven omdat een rechter hen dat bevolen heeft. Mensen die dagelijks de vernedering om te gehoorzamen aan cipiers en chefs weigeren. Voor wie de muren en de prikkeldraad van de gevangenis nog niet gegrifd staan in hun hersenen en die ze daartegen eerder beschouwen als obstakels die overwonnen moeten worden. Want de straf die de maatschappij, doorheen zijn rechters en justitie, hen heeft toebedeeld, is slechts het gevolg van een wereld die gebaseerd is op uitbuiting en onderdrukking.


Al sinds drie jaar raast een kleine storm van revolte door tientallen gevangenissen en gesloten centra in België. Door in opstand te komen, de gevangenisinfrastructuur in brand te steken, de cipiers aan te vallen, te ontsnappen, hebben sommige gevangenen teruggevonden wat het systeem hen definitief tracht te ontnemen: moed, een verlangen naar vrijheid en een stoutmoedigheid die ervan droomt om komaf te maken met de rotzooi die deze maatschappij voortbrengt.


Als antwoord heeft de Staat ondermeer twee isolatiemodules in Lantin en Brugge geopend, echte gevangenissen in de gevangenis, om de ‘weerspannigen’ beter te kunnen isoleren en breken. Maar zelfs in deze kooien zijn sommigen de smaak van de strijd niet verloren. Op 2 april 2009 hebben gevangenen in Brugge de cellen van deze module onder water gezet en vervolgens bijna volledig kapotgeslagen. Op het moment dat de regering haar plannen aankondigt om zeven nieuwe gevangenissen te bouwen, zijn ze nu verplicht om hun paradepaardje, de isolatiemodule in Brugge, te sluiten. De opsluitingsmachine loopt dus niet zo gesmeerd als het lijkt.


Kracht en moed voor allen die vechten voor de vrijheid, zowel binnen als buiten!


Laten, ook wij, alles wat ons opsluit, uitbuit en onderdrukt, aanvallen!


Je kan de affiche donwloaden en zelf kopiëren via http://ovl.indymedia.org/uploads/2009/04/poster_brugge.pdf