zondag 15 november 2009

Over de recente arrestaties in Gent

Op 6 oktober kwam Jurgen niet terug thuis. Hij werd van straat geplukt door pakkemannen, voor de onderzoeksrechter gesleept en opgesloten in de gevangenis van Gent (Nieuwe Wandeling). De vorige dag waren in verdraagzaam Gent nog maar eens een bende fascisten te gast. Blijkbaar zint dat niet iedereen. Op verschillende plaatsen uitten mensen hun ongenoegen door symbolen van deze kapitalistische maatschappij schade toe te brengen. Later vernemen we dat men er Jurgen van verdenkt aan deze protestacties te hebben deelgenomen.

De volgende dagen worden wat mensen lastiggevallen door de flikken. Anderhalve week later vindt een huiszoeking plaats bij Paolo. De kameraad wordt verzocht zich twee dagen later bij de politie te melden voor verhoor. Maar de dag nadien verschansen ze hem wanneer hij thuiskomt. Ook hij verdwijnt in de kerkers van de Nieuwe Wandeling.

Wij zullen niet rusten tot we onze maten terug in onze armen kunnen sluiten, hoe en wanneer we dat zelf willen.

Jurgen & Paolo vrij!

Tegen elke vorm van opsluiting! Voor de vernietiging van de gevangenis en haar wereld.

Beiden zitten momenteel opgesloten in de gevangenis van Gent. Op 9 november werd hun aanhouding bevestigd door de raadkamer.

Wil je hen steunen met een brief of een kaartje; dit is hun adres:

Gian-Paolo Melis of Jürgen Goethals - Nieuwe Wandeling 89 - 9000 Gent

Financiele steun kan je overmaken op 000-3244460-04 met vermelding van J+P

Gent, de nacht van 6 op 7 oktober:

Versplinterd glas, druipende verf. Het glazen paleis van justitie verminkt door vandalen. Voor tienduizenden euro's schade volgens het parket. Eén van de peilers van de democratie aangevallen in een vlaag van razernij? Vlammen die verwoestend likken aan het plastic van vuilcontainers overal in het centrum van Gent. Ook enkele geldspuwende automaten ter comfort van de permanente consument worden door het vuur aangetast. Brandweer en politie moeten overal tegelijk naar toe spoeden. Chaos en loeiende sirenes alom.

Tenslotte meldt de regionale televisie dat enkele rechtse studenten getrakteerd worden op een dosis demoraliserende kritiek op fysieke wijze (o.m. de praeses van het NSV krijgt flinke klappen). Aan het St-Pietersplein organiseert het KVHV een debat over de islam in Europa. Een onderonsje van rabiaat rechtse "democraten", onder meer Dewinter, Dedecker en Co zijn aanwezig met als tegengewicht de islamisten van AEL. Wat verderop in Gent, in de hogeschool aan de Voskeslaan viert het NSV (de officieuze studentenclub van het VB) het begin van het academiejaar. Vorig jaar organiseerde het NSV een debat met O.M. Dewinter als gastspreker. Toen werd het universiteitsgebouw waar dit debat zou plaatsvinden, succesvol door antifascisten bezet. Een aanval van de fascisten o.l.v. Führer Filip werd afgeslagen. Deze belemmering van het vermeende recht van vrije meningsuiting voor fascisten mocht geen herhaling hebben.

Dus werd dit jaar een indrukwekkende politiemacht ingezet om de voorvechters van de Vlaamsche democratie ongestoord hun gang te laten gaan. Omdat een verzameling op de door hen vastgestelde plaatsen en tijdstippen enkel zou stranden op een blauwe muur, werd er dit jaar anders gereageerd. Zo gingen de feestjes toch niet onopgemerkt voorbij en werd Gent opgeschrikt door een spontane en grillige eruptie van chaos.

De politieke opmars van extreemrechts in Vlaanderen is geen toeval. Het feit dat fascistische organisaties zoals het NSV en binnenkort het NSA in Gent (en Vlaanderen) vrij spel krijgen en in overijverige mate beschermd worden door de ordediensten heeft dieperliggende oorzaken.

Extreem rechts kaart allerlei "problemen" aan die geen feitelijke basis hebben. Wereldwijd zijn de breuklijnen tussen een wanstaltig rijke, kleine elite en de massa's die dagelijks vechten om te overleven steeds dieper geworden. Overal worden de beschermers van deze elite steesds meer uitgebreid en beter uitgerust. Denk maar aan de kleurige varianten op de politie die onze straten bevuilen. (Grijze, paarse, zwarte, ... uniformen elk met hun specialisatie.) Hun werkwijze gaat van de fluwelen 'sociale' aanpak tot keiharde repressie.

Het discours voor extreem rechts; de islam als bedreiging van de "verlichte" westerse wereld, mensen op de vlucht voor een miserabel bestaan als parasieten, niet-werkenden als profiteurs;... is bedoeld om de aandacht af te leiden van deze zich elke dag herhalende oorlog van rijk op arm. Dit verhaal wordt ons gebracht door de media als spreekbuis van de heersende elite, die ons verder verstrooien met "tittytainment" op TV en internet, gezondheidscultus, en dergelijke. Vlaanderen's publieke opinie lijkt zich dit discours eigen gemaakt te hebben. Ook aan de toog is het racisme nooit ver weg. De "anderen" zijn de vijand, niet de poppenspelers die dit theater manipuleren.

De nasleep:

Natuurlijk zijn justitie en bestuur niet opgezet met uitingen van verzet zoals ze zich die nacht voordeden. In een publieke opinie gedomineerd door rechtse actoren moeten koppen rollen. Die nacht zelf werd 1 iemand aangehouden op verdenking van meerdere brandstichtingen. 2 weken later volgde nog iemand op ongeveer dezelfde verdenking.

[Gepubliceerd op Indymedia Oost-Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten